Ta zupa jest idealna na chłodne dni, aby rozgrzać ciało i duszę.
Składniki:
- 1 cała kura (ok. 1,5-2 kg), umyta.
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry.
- 2 pietruszki, obrane i pokrojone w plastry.
- 1 por, pokrojony na kawałki.
- 1 cebula, pokrojona na pół.
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione.
- Kilka ziaren pieprzu.
- Kilka ziaren ziela angielskiego.
- Sól do smaku.
- Makaron (np. kluski, łazanki).
- Posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
- W dużym garnku umieść kurę, dodaj pokrojone warzywa, czosnek, przyprawy i zalej wodą.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, usuwając pianę, która może się pojawić na powierzchni.
- Gdy mięso będzie ugotowane, wyjmij je z bulionu i odłóż na bok do ostygnięcia.
- Przecedź bulion.
- Dodaj do bulionu makaron i gotuj, aż będzie al dente.
- Mięso z kurczaka rozdrobnij na kawałki i dodaj do bulionu.
- Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!